Orthodox központ

A zsinagóga körül található az orthodoxia központja, amit találóan gettó a gettóban névvel szoktak emlegetni. A hagyományos, VII. kerületi zsidó negyedben található „minigettó”, ahol a mikvén, rituális fürdőn kívül minden hitélethez tartozó intézmény megtalálható. Mikve is csak vallási okokból nem a központban épült fel, tudniillik nem illik azt nézni, hogy éppen ki megy a fürdőbe. A mikve a Kazinczy utca 16-ban található.

A zsinagóga mellett található, tégla borítású épület volt a régi zsidó iskola. Ma már csak a földszint tartozik a hitközséghez, itt lett kialakítva a Sasz Chevra zsinagóga. A Sasz egy betűszó, „ses szfárim” vagyis „hat könyv”, ami a Talmud hat kötetére utal, a Chevra pedig egyletet jelent, így már következtethetünk rendeltetésére, hogy Talmud-Tóra tanulmányozás céljára lett felépítve a II. világháborút követően. Jelenleg ez a zsinagóga szolgál az őszi nagyünnepektől a Tóraadás ünnepéig a sábeszi I.tentiszteletek, ill. ünnepi kiddusok, tanulások helyszínéül.

Az udvarban található a Hanna Orthodox Glatt Kóser étterem, ami 1962 óta üzemel és várja vendégeit, akik hagyományos, magyar-zsidó ízeket szeretnének kóstolni. Helyén, a háború előtt népkonyha működött.

A zsinagóga mögött találjuk a mívesen kovácsolt, hüpe vagyis esketési baldachin vázát. Hagyományhű közösségekben kizárólag szabad ég alatt tartanak esküvőket, ahogy hajdanán tették azt őseink.

A belső homlokzaton olvashatjuk, hogy „iskola”, ami az épület eredeti funkcióját hivatott hirdetni, ám az iskola már régen nem itt, hanem a Wesselényi utca 44-ben működik, az első pesti izraelita gimnázium helyén. Az épület magasföldszintjén található a bész medres, a mindennapi imaterem. Itt történik minden reggel és este a hétköznapi imádkozás ill. napközben itt lehet Tórát és egyéb szent könyveket tanulni. A pincében található a maceszsütöde, ahol pészak ünnepére kézzel készült pászkát sütnek.

Ha átsétálunk a „községháza” feliratú árkád alatt, akkor egy másik udvarba jutunk, ahol rabbi és egyéb hitközségi alkalmazottak lakásai valamint az irodák és díszterem található. Ha tovább megyünk a Dob utcára érkezünk, ahol a kóser delikátesz bolt illetve kóser húsbolt található.